Reces is geen vakantie, maar zeker een mooie gelegenheid om eens wat archieven in te duiken en wat “oude” voorstellen op te diepen, in het kader van “hoe zat het ook alweer?”
Zo ook met de Tuinen van Noord, De Elly J. Meijertuin en de Drakentuin.

Tja, om de naam Drakentuin te begrijpen, moet u even in het geheugen graven, want de besluitvorming dateert al uit 2018/2019.
Dat is al even geleden.

Op 17 mei 2018 (dat is dus ruim 6 jaar geleden) is de gemeente raad van Baarn geïnformeerd door het destijds zittende college over het voorontwerpbestemmingsplan voor het ontwikkelen en realiseren van woningbouw op de voormalige vrijkomende schoollocaties Gaspard de Coligny en Montini.
In totaal gaat het om 42! woningen waarvan 30% (12 stuks) sociale huurwoningen, 40% (17 stuks) koopwoningen tot een prijs van € 220.000,- vrij-op-naam en 30% (13 stuks) vrije sector woningen in het duurdere segment.

Inmiddels zijn we dus 6 jaar verder en is er gebouwd, maar (hoe verrassend) slechts de 13 vrij sectorwoningen in het duurdere segment op het voormalig Gaspard de Coligny.
Toegegeven het is een mooi wijkje geworden, maar helaas laten de andere woningen (waar minder aan te verdienen is) nog steeds op zich wachten. Het enige wat op het voormalig Montini terrein de lucht in gaat is het welig tierende onkruid (zijn ook ooit eens afspraken over gemaakt).

Dus maar eens een rondje langs de velden gedaan, op de website van vergunningsaanvrager BPD is niks te vinden over het project Drakentuin, of de status van nieuwbouw in Baarn.
Op de website van Omthuis is ook niks te vinden, terwijl in de prestatie afspraken tussen Gemeente Baarn en Omthuis wel wordt gesproken over 12 appartementen op deze locatie.

Dus wat de status nou echt is? Wie het weet mag het zeggen.

Wel nog een paar feitjes:

– De grond aan de Drakenburgerweg is zover ik weet nog steeds eigendom van de gemeente Baarn

– Trebbe bouw heeft in opdracht van BPD de woningen aan de Prof. Meijerslaan gerealiseerd

– In eerste instantie zouden de woningen aan de Prof. Meijerslaan niet meer dan € 350.000 kosten.

– De gerealiseerde woningen moesten uiteindelijk zo ongeveer het dubbele kosten van wat beoogd was

– Deze prijzen waren niet voldoende dichtgetimmerd, zo heeft later ook de voormalig wethouder toegegeven.

– Argument was, de hoge opbrengsten aan de Prof. Meijerslaan, moeten de lage opbrengsten aan de Drakenburgerweg compenseren.

Een beetje complot denken misschien, maar de ontwikkelaar zal het waarschijnlijk niet zo erg vinden als de grond aan een ander wordt verkocht, dan is de winst namelijk maximaal geweest. De aandeelhouder tevreden en dus een goed rendement.
Maar, in Baarn nog geen sociale woning, of koopwoning in het lage segment gerealiseerd.

Wat vindt u? Moet de gemeente de grond dan maar aan een ander verkopen? Met als bijkomend nadeel dat de ontwikkelaar waar afspraken mee zijn, er met de maximale winst tussenuit piept? Of moet de gemeente de duimschroeven maximaal aandraaien (met bijkomende juridische kosten) om de ontwikkelaar te bewegen zich op zeer korte termijn aan de gemaakte afspraken te houden?

Hi, I’m lijstschouten

One Comment

  1. Pingback: Te koop…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *