Mondelinge vragen over het AZC

Gisteren tijdens de raadsvergadering stelde ik mondelinge vragen over het AZC bij het marechaussee terrein aangrenzend bij paleis Soestdijk.
Deze vragen waren wat mij betreft vooral bedoeld om het onderwerp op de kaart te zetten en aan te tonen dat wanneer het het COA aangaat er veel flexibiliteit is, afspraken zonder dat dit is vastgelegd opgerekt kunnen worden, etc. etc.
Diezelfde flexibiliteit zou ik graag zien voor onze Baarnse woningzoekenden. Daar kom ik later zeker op terug.
De gestelde vragen:
Het college wordt verzocht de volgende vraag/vragen te beantwoorden:
1. De deadline van 30 september is inmiddels verstreken. Wat is de status op dit moment? (Zover begrepen, is er voor of op 30 september geen overeenkomst gesloten)
2. Gezien het feit dat genoemd staat dat alle ondertekenende partijen zich committeren aan de gestelde deadline, mogen wij er dan ook vanuit gaan dat dit bindend is?
3. In het protocol wordt gesproken over een mogelijke optie tot koop. In de koopovereenkomst d.d. december 2017 gesloten door MBEG en de Staat der Nederlanden staat dat vervreemding van een deel van het landgoed Soestdijk binnen 15 jaar slechts mogelijk is als Staat der Nederlanden (Rijksvastgoedbedrijf), hiervoor toestemming verleend. Is dit gebeurt?
4. Zover bekend is een voorwaarde bij de koop van het landgoed Paleis Soestdijk, dat het ensemble gedurende 15 jaar na koop (tot 2032) bijeen moet blijven. Waarom kan er blijkbaar in dit geval van afgeweken worden?
5. In het genoemde protocol getekend op 12 juni wordt gesproken in de overwegingen over 90 asielzoekers. Waarvoor de huurovereenkomst verlengd dient te worden, of een koopovereenkomst gesloten moet worden, om derhalve huisvesting ten behoeve van opvang te garanderen.
In een Raadsinformatiebrief die op dezelfde datum geschreven is, wordt gesproken over 152 asielzoekers. Wat is het juiste getal?
6. Is het college bevoegd om bij langdurige huur of koop hierover een besluit te nemen? Of is de gemeenteraad het bevoegd gezag?
7. Langdurige huur of koop, heeft een andere status dan kortstondige en/of tijdelijke huur. Hoe verhoudt zich dit gegeven tot de omgevingsvergunning?
8. Het huidige bestemmingsplan voldoet niet voor een langdurige en/of permanente opvang van asielzoekers. Wordt een wijziging hiervan voorbereid en wanneer komt dit naar de gemeenteraad voor goedkeuring?
Toelichting:
Sinds 2022 worden bij het voormalige marechaussee terrein aan de Amsterdamsestraatweg asielzoekers opgevangen door het COA. In eerste instantie waren dit een 50tal alleen gaande minderjarige vluchtelingen (AMV’ers). In oktober van dat jaar heeft het COA verzocht om voor nog eens 18 AMV’ers opvang te realiseren. In maart 2023 werd nogmaals een verzoek gedaan voor extra opvang van in dit geval 22 extra plekken. Wat het totaal maakt van 90 AMV’ers.
Vanwege de invoering van de spreidingswet is Baarn gehouden aan nog eens een extra opvang van 62 personen te realiseren, dit keer niet zijnde alleengaande minderjarige vluchtelingen, aangezien het COA dat niet wenselijk acht en graag een bredere groep opgevangen ziet. Het totaal opgevangen personen stijgt hiermee naar 152.
Het COA huurt het marechaussee terrein van de Meijer Bergman Erfgoed Groep (MBEG) / Paleis Soestdijk en deze huurovereenkomst is van rechtswege geëindigd op 30 juni 2024 (waarna verlengd tot 31 december 2024). In mei dit jaar heeft Paleis Soestdijk aangeboden aan het COA om het terrein langer en langdurig te huren, dan wel te kopen. In een protocol wat hiervoor opgesteld is en ondertekend door de gemeente Baarn, de provincie Utrecht, Paleis Soestdijk b.v. en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, is te lezen dat er voor of op 30 september 2024 overeenstemming moet zijn over huur of koop.
Voorts staat te lezen dat “de uitwerking van het definitieve en onvoorwaardelijke voorstel voor definitieve contractvorming middels een koopovereenkomst met levering van de eigendom van het marechaussee terrein dan wel middels een nieuwe huurovereenkomst, zal uiterlijk 31 oktober 2024 plaatsvinden. Partijen committeren zich aan deze deadline.”
Ter afsluiting van dit protocol staat dat wanneer het COA en Paleis Soestdijk voor 30 september geen overeenstemming hebben bereikt, de huurovereenkomst van rechtswege per 31 december 2024 eindigt en op die datum het COA de gehuurde locatie moet ontruimen.