Voorop gesteld, mijn respect voor de zorgverleners is de afgelopen periode alleen maar toegenomen en een applaus alleen volstaat natuurlijk allang niet meer, hoe gemeend ook.

Inmiddels een heel klein beetje ervaringsdeskundige, al besef ik me terdege dat het daadwerkelijk een beetje is, ook gezien de kwaal, maar toch. 4 dagen in het ziekenhuis en een thuiszorg traject daarna, geeft wel een bepaald beeld.

Nogmaals, de uitvoerende zijn stuk voor stuk schatten, met een bepaalde roeping, of dat nou de arts is, de verpleegkundige, de koffie rondbrenger, de poets mevrouw, de thuiszorgverlener, of wie dan ook. Want ik geef het je te doen, met 2 meiden (verpleegkundige) op een best intensieve, maar ook bezette afdeling als oncologie. Daar lag ik, wat dan weer te maken heeft met interne geneeskunde.

Dat is ook niet het issue, maar het systeem er omheen wel. Maar, wat kan je daar als lokale politiek mee? Dat is natuurlijk de hamvraag.

Hoewel je waarschijnlijk vanuit Baarn het landelijke beleid niet kan sturen, kan je wel door e.e.a. te benoemen het onder de aandacht brengen.

Uit de praktijk dus;

Als inwoner van Baarn wordt je geacht indien je de huisartsenpost nodig hebt, je te melden in Hilversum (TerGooi). Dat is geen vraag, maar een verplichting en begrijpelijk, want onze Baarnse huisartsen draaien daar ook mee.

Maar, als diezelfde huisarts tijdens een regulier spreekuur je doorverwijst naar een specialistisch arts, ga je in principe naar Amersfoort (Meander). Als de dienstdoende huisarts van de huisartsenpost je doorverwijst (via de eerste hulp) dan ga je letterlijk naar de andere kant van de gang, in Hilversum dus.

Allemaal niet zo heel erg, tenminste als de communicatie (jouw dossier) tussen de twee (we zijn gezegend) ziekenhuizen goed zou zijn. Daar waar het digitale patiëntendossier ooit voor bedoeld is en dat is dus niet zo. Sterker nog, soms wordt een onderzoek (lab waardes etc.) nogmaals gedaan in het ziekenhuis, omdat wachten op de gewenste gegevens te lang duurt, of in ieder geval te ingewikkeld is.

Dat zou toch beter moeten kunnen? En (ik heb het eerder gezegd) dat kan ons allemaal aangaan als je in Baarn woont.

Ander voorbeeld, voor het verbinden van mijn wondroos (door de thuiszorg) heb je natuurlijk de nodige spullen zoals verband nodig. Je denk appeltje eitje, want dat krijg ik mee vanuit de apotheek van het ziekenhuis. Nee, dus! Want, dan vergoed de verzekeraar niet (in mijn geval ASR) en dat staat niet op zichzelf, als ik de apotheker zo hoor. Dus, dan maar naar eigen Baarnse apotheek, maar ook daar hetzelfde verhaal, de verzekeraar vergoed niet, dus de door de verzekeraar gewenste route maar volgen. Dus bellen met een bedrijf in Sittard, die dan weer opdracht geven aan een magazijn in Eindhoven, die dan weer PostNL opdracht geven om het pakketje met verbandmiddelen naar Baarn te vervoeren, wat overigens ook voor de nabestelling van twee! extra rolletjes verband de route bleek te zijn, in plaats van het even fietsend op te halen bij de plaatselijke apotheker. In het kader van de duurzaamheid zullen we maar zeggen. Als dan ook nog blijkt dat het rolletje verband voor mij als particulier goedkoper (online) is aan te schaffen, dan wat er door wordt berekend aan de verzekeraar, dan snap ik er niks meer van.

Zomaar twee voorbeelden en waarschijnlijk zijn hier er nog talloze van, maar hoe ga je deze systeemfouten, wat overigens door alle zorgverleners wordt erkend nu omdraaien? Dat is de grote vraag, en daarbij wat kan je als lokaal politicus hier aan bijdragen?

Ik ga het gesprek graag aan, want er zijn zoals gezegd veel meer voorbeelden te noemen. Laat het me dus gerust weten.

Hi, I’m lijstschouten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *