Rapport “SAMEN VERDER WERKEN AAN BAARN”

Gisteren 24 maart is het rapport Samen verder werken aan Baarn van Koos Janssen gepresenteerd. In dit rapport vat de heer Janssen samen wat er volgens hem moet gebeuren om het college de eindstreep te laten halen. Dit natuurlijk naar aanleiding van de bestuurscrisis die zich heeft voorgedaan na het vertrek van Mylou Deurloo bij VoorBaarn. Hierdoor heeft de coalitie nog maar 8 van de 19 zetels en dus een minderheid in de raad. Dit kan een dingetje zijn, maar dat hoeft helemaal niet.
Toch heeft men gemeend een onafhankelijk adviseur in te schakelen om e.e.a. in een advies te gieten. Naar mijn mening had dat ook anders gekund, maar men heeft anders besloten.
Om eerlijk te zijn vind ik het een rapport waar nogal wat open deuren instaan, maar mijn mening doet er niet toe in deze. Wel ben ik oprecht benieuwd naar het “en nu?” want leuk al die aanbevelingen, maar wat wordt er mee gedaan en hoe interpreteert men het rapport? Want, nu al hoor ik “ja maar dit is niet in lijn met het rapport” etc.
Maar, het is “slechts” een advies en meer is het niet. Mijnheer Janssen vertrekt na morgenavond (behandeling / bespreking rapport) weer uit Baarn en daarmee stopt natuurlijk ook de verdere verantwoordelijkheid.
Mijn kleine bijdrage uit het rapport;
Duiding van de huidige politieke situatie
- Lijst Schouten ziet de huidige politieke situatie als verfrissend. Voor Lijst Schouten zorgt de huidige politieke situatie ervoor dat de kwaliteit van de raadsvoorstellen leidend is geworden, in plaats van dat men de rijen gesloten kan houden en tekent bij het kruisje.
- Met betrekking tot de eigen werkwijze van
Lijst Schouten t.o.v. de huidige politieke situatie verandert er weinig, omdat, zo geeft Lijst Schouten aan, de inhoud altijd leidend is geweest. - Met betrekking tot de onderlinge verhoudingen geeft Lijst Schouten aan dat er niet per sé richting personen bepaalde effecten zichtbaar zijn, maar meer in de lijn van de hoeveelheid invloed die bepaalde partijen wel of niet hebben.
- Lijst Schouten spreekt uit dat ze er niet op uit is om het college te laten vallen.
Bevordering van de bestuurlijke besluitvaardigheid en continuïteit
- Voor Lijst Schouten ligt de verantwoordelijkheid bij het college. Dat bekent onder andere dat het college de raad eerder en alle partijen in gelijkheid zal moeten betrekken. Lijst Schouten benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de bereidheid van de raad om hieraan deel te nemen ligt bij de individuele
raadsleden zelf. Hierbij benadrukt Lijst Schouten dat, wanneer er partijen zijn die hier niet aan wensen deel te nemen, eventuele feedback achteraf horen te beperken. - Over het parkeerbeleid ziet Lijst Schouten een voorbeeld in hoe de gang van zaken voorkomen had kunnen worden door aan de voorkant eerder de raad te betrekken.
- Ook ziet Lijst Schouten dat er winst te behalen is wanneer het college een andere houding aanneemt richting de raad, waarbij gevraagd wordt om zich te verplaatsen in de raadsleden en contact op te nemen met raadsleden wanneer zij zich over bepaalde zaken roeren. Een voorbeeld waar dit onder andere gebeurde was de zaak rondom het Poorthuis. Hier is niet door het college of ambtelijk contact gezocht met Lijst Schouten.
- Lijst Schouten geeft wel aan dat er niet een gevoel is dat de deuren helemaal gesloten zijn, men kan zijn geluid wel kwijt, maar het gaat volgens Lijst Schouten mis bij de opvolging. Het zou volgens Lijst Schouten daarbij helpen als er sneller en met een zekere vorm van ontspanning door de ambtelijke organisatie contact gemaakt wordt met raadsleden.
- Lijst Schouten geeft aan dat het met betrekking tot ingediende moties of amendementen als lastig wordt ervaren wanneer partijen pas laat hun visie daarover delen
Hieronder het hele rapport