Uit de raad…

Uit de raad…
Na alle consternatie over de vlaggen, zou je haast vergeten dat er in de laatste vergadering van het politieke jaar nog wel meer besproken is. Zo diende GroenLinks samen met VoorBaarn, PvdA Baarn en D66 Baarn een motie in waarin het college tot het volgende opgeroepen werd;
• om een viering te doen organiseren waarbij jong en oud iets kan leren over ons
culturele en groene erfgoed en in het verlengde daarvan inwoners elkaar, elkaars
verhalen en hun omgeving beter kunnen leren kennen;
• daarbij samen te werken met inwoners en lokale organisaties, bijvoorbeeld De
Historische Kring Baerne, betrokkenen bij de voormalige Werkgroep Koloniaal
Verleden Baarn, de Bibliotheek Eemland en scholen;
• waar mogelijk gebruik te maken van landelijke of provinciale subsidies die hiervoor
beschikbaar zijn.”
Het gaat hier over het vieren van 675 jaar stadsrechten van Baarn!
Ik zei er het volgende over;
“Een motie die ik niet zou steunen, laat ik daar alvast maar duidelijk over zijn.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat men voor ogen heeft, want dat word mij niet helemaal duidelijk. Het lijkt een beetje weg te gaan van de essentie, namelijk het vieren van 675 jaar stad Baarn.
Of gaan we het hebben over de Baarnaars die turf moesten steken in de Baarnse veengebieden, of over de Baarnaars die lijfeigenen werden van andere landsheren, of Baarnaars die moesten vechten voor de Bisschop van Utrecht tegen Holland?
Met andere woorden, wat halen we er allemaal bij? Of gaan we gewoon vieren dat Baarn in het jaar 1350 stadsrechten kreeg van de Bisschop van Utrecht, u weet wel die Bisschop die op ons gemeentelijke wapen staat. Het stadsrecht overigens zonder poorterij welke in 1426 nog eens bekrachtig werden. Bijkomend voordeel, de stadsrechten stonden ook eigen Schouten toe…”
De motie werd aangenomen met ook nog de steun van 50plus en de ChristenUnie.
In een interview met wethouder Prakke in de Baarnsche Courant van afgelopen week lezen we hier iets over en dan zie ik wat ik al vermoede een grote rol voor het koloniaal verleden tijdens de viering van 675 jaar stadsrechten voor Baarn.
Helemaal goed dat we naar de geschiedenis kijken, daar ben ik uiteraard een groot voorstander van, maar moet er dan persé zo’n grote rol voor het koloniaal verleden zijn? De geschiedenis van Baarn is in die 675 jaar echt breder dan dat, maar dat deugd waarschijnlijk minder.
Benieuwd naar de uitwerking.